Parlamenti i Zelandës së Re ka miratuar legjislacionin e ri që ndalon shitjen e cigareve ose produkteve të duhanit të tymosur për këdo që ka lindur pas vitit 2008.

Kjo do të thotë se shteti ka ndaluar në mënyrë efektive cigaret për të gjithë brezat e ardhshëm, vendi i parë që ka miratuar ndonjëherë një ligj të këtij lloji.

Ndalimi do të hyjë në fuqi vitin e ardhshëm dhe është një pjesë kyçe e përpjekjeve të Zelandës së Re për ta bërë vendin “pa duhan” deri në vitin 2025, një fushatë që tashmë është në progres për më shumë se një dekadë.

“Mijëra njerëz do të jetojnë më gjatë, jetë më të shëndetshme dhe sistemi shëndetësor do të jetë 3.2 miliardë dollarë më i mirë nga mos nevoja për të trajtuar sëmundjet e shkaktuara nga duhani”, tha në një deklaratë ministrja e shëndetësisë Ayesha Verrall.

Cigaret tashmë po shuhen në Zelandën e Re. Sipas statistikave të publikuara së fundmi nga qeveria, vetëm tetë përqind e të rriturve pinë duhan çdo ditë, nga 9.4 përqind vitin e kaluar.

Qeveria po synon gjithashtu të kufizojë numrin e shitësve me pakicë të produkteve të duhanit nga 6,000 në vetëm 600 në mbarë vendin.

“Kjo do të thotë se nikotina do të reduktohet në nivele jo të varësisë dhe komunitetet do të jenë të lira nga përhapja dhe grumbullimi i shitësve me pakicë që synojnë dhe shesin produkte të duhanit në zona të caktuara,” tha Verrall.

Kritikët e planit të qeverisë pretendojnë se ai do të nxisë një rritje në tregjet e zeza.

“Bandat do të fërkojnë duart me gëzim,” shkroi në një deklaratë Brooke van Velden, nënkryetar i Partisë së djathtë ACT.

Nga ana tjetër, mbështetësit e legjislacionit po e festojnë atë si një fitore të madhe për shëndetin publik.

“Zelanda e Re edhe një herë udhëheq botën,” i tha The Guardian Natalie Walker, drejtore e Qendrës për Kërkimin e Varësisë në Universitetin e Auckland, “këtë herë me një plan të fundit të zbatimit pa duhan 2025 – është me të vërtetë një ndryshim i lojës. “/Revista TIME/ xh.m