Pamja e jashtme dhe veshja e atyre që dilnin jashtë vendit në periudhën e Republikës së Ahmet Zogut kishte shumë rëndësi. Kjo gjë për arsye se veshja dhe pamja e jashtme e udhëtarëve Shqiptarë ishin reklama më e mirë që mund ti bëhej Shqipërisë.
Ndërkohë Ministria e Punëve të Brendshme shpalli një qarkore për të gjitha Prefekturat dhe Nënprefekturat ku thuhej:
Mbi Shqiptarët që udhëtojnë jashtë me petka të grisuna
Marrim vesht se disa nënshtetas Shqiptarë po udhëtojnë jashta për tregtië e tjera e punë vehtiake, tue pasë veshun petka kombëtare të vjetra e të grisuna dhe me këtë mënyrë bajnë që bota e qytetnuemë të formojnë iden ma të pa kënaqëshme për gjëndjen e kombit t’onë, dhe t’a konsiderojn këtë so elementin ma të pa afruëshëm me qytetnim e civilizim.
Këjo Ministri tue marrë damin moral q’i bahet kombit me lëvizjen e udhëtarëve Shqiptarë me veshjen në mënyrën e sipërtreguëme, dhe në tjerën tue ditun se petku i internalizuëm nuk kushton ma tepër se 50-60 Fr. ar, shumë qi nuk asht as pak e tepërme me u shpenzuë prej nji udhtarit qi ka qitë ceken me dale jashta, porositeni ne rrast të leshimit të pasaportavet të udhtarëvet të kësaj kategorije t’ju epen kshillimet e duhuna duke i bind që të veprojnë sim bas këtij urdhëni i cili asht n’interes të Kombit.
       
(Dokumetin e mësipërm, e mundësoi Aleksandër Cangoja)
Xh.M