Edhe dhimbjet e kokës ndjekin orën e brendshme të trupit tonë dhe çdo lloj dhimbje koke priret të ndodhë në një kohë të saktë, sipas një grupi studiuesish nga Universiteti i Teksasit.

Sipas studiuesve dhimbjet e kokës në grup zakonisht shfaqen në orët e fundit të natës dhe herët në mëngjes; migrena, nga ana tjetër, shfaqet më shpesh në mëngjes vonë deri në orët e vona të pasdites.

Për studimin u analizuan së bashku 72 studime që kishin hetuar më parë marrëdhënien midis dhimbjeve të kokës dhe ritmeve cirkadiane.

Ekipi zbuloi se 71% e rasteve të dhimbjeve të kokës grupore kanë një lidhje me ritmet cirkadiane.

Sulmet arrijnë kulmin në orët e fundit të natës deri në mëngjes herët dhe gjithashtu ndodhin më shpesh në pranverë dhe vjeshtë.

Është zbuluar gjithashtu se shumë nga gjenet që rrisin rrezikun e dhimbjes së kokës grupore ndjekin ritmet cirkadiane.

Migrena, nga ana tjetër, i përgjigjet një modeli cirkadian në gjysmën e rasteve. Probabiliteti për t’u prekur nga një atak migrenë është më i lartë gjatë ditës, mes mëngjesit të vonë dhe mbrëmjes së hershme, ndërkohë që nuk janë vërejtur fenomene sezonale.

“Këto gjetje rrisin shanset për përdorimin e trajtimeve të bazuara në ritmin cirkadian për çrregullimet e dhimbjes së kokës,” tha në një deklaratë koordinatori i studimit Mark Joseph Burish.

“Këto mund të përfshijnë të dyja trajtimet që respektojnë ritmet cirkadiane, për shembull duke marrë ilaçe në periudha të caktuara të ditës, dhe trajtime që shkaktojnë ndryshime cirkadiane, të cilat disa ilaçe mund të bëjnë”, përfundoi ai.