Regjisori Peter Brook, produksionet novator të të cilit transformuan teatrin e shekullit të 20-të, ka vdekur në moshën 97-vjeçare.

Fëmijët e tij Simon dhe Irina, të cilët të dy janë gjithashtu regjisorë, konfirmuan vdekjen përmes rrjeteve sociale, ku i pari e përshkruan veten si “djaloshi më me fat në botë që ka pasur një baba kaq të mrekullueshëm dhe të dashur”. Asnjëri nuk specifikoi se si dhe ku kishte vdekur babai i tyre.

I lindur në Londër në vitin 1925, Brook bëri debutimin e tij regjisorial në fillim të viteve 1940 përpara se të vinte në skenë një interpretim të “King John” të Shekspirit në Birmingham, Angli. Pasi solli në skenë veprat avangarde të Jean-Paul Sartre dhe Jean Cocteau, ai vazhdoi të drejtonte një varg prodhimesh të vlerësuara nga kritikët e Shekspirit me disa nga të mëdhenjtë e epokës nga një version i vitit 1955 i “Hamlet” me Paul Scofield në një Turneu evropian i “Titus Andronicus” me Laurence Olivier dhe Vivien Leigh.

Gjatë një shoqërie të gjatë me Royal Shakespeare Company (RSC) në Mbretërinë e Bashkuar, Brook krijoi një reputacion për thyerjen e konventës. Ndër prodhimet e tij më të njohura ishte një vënie në skenë e vitit 1970, fitues i çmimit Tony i “Ëndrra e një nate vere” me protagonistë Frances de la Tour, Ben Kingsley dhe më vonë Patrick Stewart i cili hodhi poshtë interpretimet klasike të kohës me vënien në skenë minimaliste, rryma nënujore me guxim seksuale dhe kostume bashkëkohore që përfshinin kulturat.

Duke bërë këtë, Brook “rivendos plotësisht atë që do të thoshte të sillte Shekspirin gjallë për një audiencë bashkëkohore./Xh.M