Një kastë e ” The Thinker ” nga Auguste Rodin do të dalë në ankand në Paris më 30 qershor, që pritet të arrijë midis 9 dhe 14 milionë euro (10-15 milionë dollarë), tha Christie’s .

Një nga veprat më ikonike të artit në botë, ajo paraqet një burrë që mbështet mjekrën në dorë dhe fillimisht u konceptua si një përfaqësim i autorit italian Dante.

Rreth 40 kopje ekzistojnë, shumë prej tyre të bëra pas vdekjes së artistit në 1917.

Kopja në shitje në Paris, me patina të zezë dhe kafe, ishte pjesë e një koleksioni privat parizian dhe u bë në vitin 1928 nga shkritorja Alexis Rudier që derdhi disa nga bronzët më të famshëm të Rodin.

“The Thinker” fillimisht u konceptua si një skulpturë shumë më e vogël në vitet 1880, pjesë e serisë së Rodin “Gates of Hell” bazuar në “Komedia Hyjnore” e Dantes.

Më vonë ajo u zgjerua dhe u bë një pjesë e pavarur.

Shteti francez porositi 26 kopje të statujës midis 1919 dhe 1969 dhe ka pasur beteja ligjore të gjata për versionet e tjera të statujës. Si dhe kopjet në Muzeun Rodin dhe varrin e tij jashtë Parisit, disa nga më të vlefshmet gjenden në Universitetin e Kolumbisë në Nju Jork, Legjioni i Nderit në San Francisko dhe muzeu Ca’Pesaro në Venecia.