Kujtim Gjonaj ishte regjisor i filmave dokumentarë dhe vizatimorë, producent dhe botues shqiptar. Ai lindi në 13 nëntor të vitit 1946 në qytetin e Tiranës. Në vitin 1968 mbaroi studimet e larta në Universitetin e Tiranës Dega Gjuhë – Letërsi dhe po atë vit filloi punën si redaktor i skenarëve të filmave dokumentarë në Kinostudion “Shqipëria e Re”. Në vitin 1974 kaloi si regjisor në sektorin e filmave dokumentarë duke shkruar edhe shumë nga skenarët e këtyre filmave.

Në vitin 1982 do të nderohet me Çmimin e II-të në Konkursin Kombëtar Letraro – Artistik për Skenarin për skenarin e filmit “Kryengritjet e Mëdha”, në vitin 1986 filmi “Më e madhja dashuri” do të vlerësohej si filmi më i mirë i vitit, në 23 prill të vitit 1990 filmi “Kështjella e Këngëve” do të vlerësohej me Kupën e Festivalit në Festivalin e VIII-të të Filmit Dokumentar dhe Vizatimor Shqiptar, në vitin 1995 filmi “Shembja e idhujve” do të vlerësohej me Çmimin e I-rë në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit të shkurtër në Palermo (Palermo Film Festival), në vitin 1998 do të vlerësohej gjithashtu me Çmimin e I-rë në Konkursin e V-të Ndërkombëtar të Mesdheut të Filmit Dokumentar dhe Reportazhit (Premio Internazionale del Documentario e del Reportage Mediterraneo).
Në filmin artistik ai ka shkruar katër skenarë, përmendim këtu skenarin e filmit “Thirrja” që do të ishte dhe skenari i tij i parë në filmin artistik në vitin 1976, filmat “Ata ishin katër” dhe “Cirku në fshat” në vitin 1977, filmin “Këshilltarët” në vitin 1979. Pas viteve 90’ Kujtim Gjonaj ka qenë për një kohë Drejtor i Alba Filmit dhe më pas krijoi një shtëpi prodhuese filmike, “Bota Shqiptare”, ndërmjet të cilës vazhdon krijimtarinë e tij profesionale.
Kjo shtëpi prodhuese është edhe një shtëpi botimi ma anë të së cilës botuesi Gjonaj prodhon biografitë e figurave të shquara të kombit si Ali Pasha Tepelenën, Faik Konica, Jeronim De Rada, Naim Frashëri, Nënë Tereza, Sulejman Pitarka (Artist i Popullit)), etj. Këto biografi i shërbejnë më pas si bazë për skenarët e filmave dokumentarë mbi këto figura. Me dokumentarin “Enciklopedi që ecën më këmbë”, Kujtim Gjonaj do të vlerësohej me Kupën e Festivalit në Festivalin e XII-të të Filmit Dokumentar Shqiptar të mbajtur në Tiranë në vitin 2006.

 

Filmografia/ Skenare

Këshilltarët, (1979)
Ata ishin katër, (1977)
Cirku ne fshat (1976)
Thirrja, (1976)
Regjisor dhe skenarist filmi dokumentar
Shkolla dhe praktika 1969 skenarist
Femijte tane 1971 ”
Vellezerit Topulli 1972 ”
Motive nga dita e diele 1973 ”
Se u mbushen malet plot me partizane 1974 skenarist & regjisor
Tregim per nje hero 1975 skenarist & regjisor
Lidhja shqiptare 1978 skenarist
Rinia dhe celiku 1980 skenarist & regjisor
Artiste ne pune dhe ne skene 1981 skenarist & regjisor
Kryengritjet e medha 1982 skenarist & regjisor
Arti shqiptar ne mesjete 1983 skenarist
Ne gjurme te nje historie 1984 skenarist & regjisor
Me e madhja dashuri 1986 regjisor
Nje qytet ne telajo 1987 regjisor
Keshtjella e kengeve 1988 regjisor
Etyd prane detit 1989 skenarist
Meditim 1990 regjisor
Drejt Europes 1991 regjisor
Shqiptaret e Zvicres 1992 regjisor
Shembja e idhujve 1993 regjisor
Gjaku yne i shprishur (Jeronim De Rada) 1998 skenarist & regjisor & producent
Ditet e fundit te nje luani( Ali Pashe Tepelena) 2001 regjisor & producent
Nene Tereza 2003 regjisor & producent
Enciklopedia qe ecte me kembe( Faik Konica) 2005 regjisor
Pse 2007 regjisor
Enderra e Camerise 2010 regjisor
Magjia Pano( Panajot Pano) 2012 regjisor
Deti i diturive- Hasan Tahsin( Hoxha Tahsin) 2013 regjisor
Margarita( Margarita Xhepa) 2014 regjisor
Gjithcka per Kosoven( Ramush Haradinaj) 2015 regjisor
Saga e Dinejve( Abedin Dino dhe trashegimtaret) 2017 regjisor
I fundmi i rilindasve( josif Bageri) 2018 regjisor

Çmime

Cmimi i pare per ciklin me tregime “Ne emer te jetes” Konkur letrar i gazetes “Studenti” 1967
Cmimi i trete per vellimin me tregime “Femijte tane” ne konkursin kombetar per letersine. 1971
Cmimi i pare per reportazhin “Metalurget” konkurs i gazetes “Puna” 1980
Cmimi i dyte per skenarin e filmit dok “Kryengritjet e Medha.” konkurs kombetar 1982
Vleresohet si dokumentari me i mire “Me e Madhja Dashuri ” 1986
Kupa e Festivalit te Tete te filmit dok. me filmin “Keshtjella e kengeve” 1990
Cmimi i spekatorit per filmin “Keshtjella e Kengeve ” 1990
Cmim special ne Festivalin e peste te filmit ne Palermo me filmin “Shembja e idhujve ” 1998
Cmimi i Akademise Kult per filmin ” Enderra e Camerise” 2011

Vleresime
1979 Medalja “Naim Frasheri”
1987 Urdheri “Naim Frasheri” klasi I
2002 Urdheri “Naim Frasheri” I Arte
2012 Titulli “Mjeshter i Madh”
2016 Titulli “Mirenjohje e Mallakastres”
2016 Titulli “Qytetar Nderi i Tepelenes”
2016 Titulli “Mirenjohje e Camerise”
2016 Vlersim “Mirenjohje e Q.K te.Kinematografise
2017 Titulli “Regjisor i shquar” nga Instituti “Media dhe imazhi’
2018 Titulli “Personalitet i shquar” i shoqates “Shqiperia”
2018 Titulli “Mirenjohje” nga Shoqata kulturore e shqiptareve te Rumanise per filmin “Josif Bageri”
2019 Titulli “Mirenjohje ” nga Bashkia Kucove
2019 Titulli” “Personalitet i shquar” i Shoqates Atdhetare “Laberia” Nder i Kombit”
2019 Titulli “Artist i shquar” nga shoqata kulturore “Pegaso” Lamtumire miku im i shtrenjte!