Nuk besoj në ndërhyrjen hyjnore, kur bëhet fjalë për inteligjencën artificiale, tha regjisori i thriller-it “Oppenheimer”, Christopher Nolan duke iu referuar të ardhmes së IA-së në një intervistë për “IndieWire”.

Nolan paralajmëroi për rrezikun e krijimit të një “idhulli të rremë” nga inteligjenca artificiale.

“IA-ja është si termi algoritëm. Ne shikojmë kompanitë që përdorin algoritme, dhe tani IA-në, si një mjet për të shmangur përgjegjësinë për veprimet e tyre”, tha Nolan.

“Nëse ne mbështesim pikëpamjen se IA-ja është e gjithëfuqishme, ne po mbështesim pikëpamjen se ajo mund të lehtësojë njerëzit nga përgjegjësia për veprimet e tyre, ushtarakisht, socio-ekonomikisht, sidoqoftë. Rreziku më i madh i inteligjencës artificiale është se ne i atribuojmë këto karakteristika të perëndishme dhe për këtë arsye e lëmë veten jashtë telasheve”, shtoi ai.

“Nuk e di se cilat janë bazat mitologjike të kësaj, por gjatë historisë ka një tendencë të qenieve njerëzore për të krijuar idhuj të rremë, për të formuar diçka sipas imazhit tonë dhe më pas të thonë se kemi fuqi të një perëndie”, tha Nolan.

Nolan tha se mbulimi mediatik i “ChatGPT” dhe “OpenAI” i ilustruan publikut se si teknologjia mund të ishte me të vërtetë e rrezikshme, vetëm duke nxitur më tej intrigën e përhapur.

“Kështu që tani të gjithë e duan atë. Nuk do të thotë se nuk ka një rrezik të vërtetë këtu, unë mendoj se ai ekziston. Por, unë personalisht, rrezikun e identifikoj si heqje dorë nga përgjegjësia”, tha Nolan.

“Unë mendoj se IA-ja mund të jetë ende një mjet shumë i fuqishëm për ne. Unë jam optimist për këtë. Por, ne duhet ta shohim atë si një mjet. Personi që e përdor atë ende duhet të mbajë përgjegjësinë për përdorimin e atij mjeti. Nëse i japim IA-së statusin e një qenieje njerëzore, siç kemi bërë në një moment ligjërisht me kompanitë, atëherë po, do të kemi probleme të mëdha”, theksoi regjisori i filmit “Inception”.

Nolan nuk është i vetmi ikonë e Hollivudit që ka shprehur shqetësimin për inteligjencën artificiale.

Regjisori i “Black Mirror”, Charlie Brooker shkroi një episod fantastiko-shkencor duke përdorur “ChatGPT”.