Është konfirmuar në Itali rasti i parë me linë e majmunëve. Një burrë që kthehej nga një qëndrim në Ishujt Kanarie u shfaq në dhomën e urgjencës së Umberto I. Ai u identifikua në Institutin Lazzaro Spallanzani në Romë.

“Pacienti kthehej nga qëndrimi në Ishujt Kanarie, i cili ishte paraqitur në urgjencën e Umberto I. Dy raste të tjera të dyshuara janë nën hetim”, njofton Instituti Kombëtar i Sëmundjeve Infektive në Romë.

Ai kishte simptoma të ndryshme, të cilat përhapen në lëkurë në formën e pikave dhe plagë. Kjo është “shumë e rrallë” që zakonisht shkakton ethe, bllokim të nyjeve limfatike dhe skuqje në duar dhe fytyrë si lija e dhenve.

Edhe zyrtarët shëndetësorë të SHBA , Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë thënë se po monitorojnë përhapjen e kësaj sëmundjeje të rrallë por serioze virale, dhe një vizitë e fundit në Kanada konfirmoi praninë e saj atje.

Ekspertët kanë frikë se rastet e njohura janë maja e ajsbergut,  duke sugjeruar se virusi po përhapet më gjerësisht.

Përhapja është përshkruar si ‘e pazakontë’ nga ekspertët, sepse transmetimi nga personi në person i lisë së majmunit mendohej të ishte jashtëzakonisht i rrallë.

Deri më tani, virusi ishte zbuluar vetëm në katër vende jashtë Afrikës perëndimore ose qendrore, dhe të gjitha rastet kishin lidhje direkte udhëtimi me kontinentin.

Janë raportuar raste të reja, duke ngritur frikën se virusi, i cili zakonisht gjendet në Afrikën Qendrore dhe Perëndimore mund të përhapet në heshtje. CDC po monitoron gjashtë amerikanë që ndanë një fluturim me një pacient britanik, i cili rezultoi pozitivisht me linë e majmunëve.

23 raste të dyshimta janë analizuar në Madrid: kjo mund të shihet nga njoftimi për shtyp i Departamentit Rajonal të Shëndetit të Madridit.

Në përgjithësi, raportet theksojnë se përhapja e virusit ndodh përmes rrugëve të frymëmarrjes, por, për shkak të karakteristikave të 23 rasteve të analizuara, dyshohet se infeksioni i mundshëm mund të ketë ndodhur nga kontakti  gjatë marrëdhënieve seksuale./Xh.M