Kur themeluesi i Bloomsbury Publishing, Nigel Newton solli në shtëpi një dorëshkrim për “Harry Potter dhe Gurin Filozofal” nga një i panjohur në atë kohë J.K. Rowling, vajza e tij Alice e përshkroi atë si “ndoshta një nga librat më të mirë që një fëmijë 8-9 vjeçar mund të lexonte”.

 

Njëzet e pesë vjet më vonë, ai është një nga romanet më të shitur të të gjitha kohërave, pasi ka pushtuar zemrat dhe imagjinatat e fëmijëve në mbarë botën.

 

“Ia dhashë Alice-s, e cila e çoi lart… Ne kishim kapitujt deri në rrugicën e Diagonit në atë fazë”, tha Newton për Reuters.

 

“Ajo zbriti nga shkallët një orë më vonë duke thënë: “Babi, ky libër është më i mirë se çdo gjë që më ke treguar”.

 

E diela shënon 25 vjet që nga botimi i librit të parë të Rowling për botën magjike të shtrigave dhe magjistarëve.

 

Rowling ishte përballur me refuzimin derisa Bloomsbury filloi punën e saj me një paradhënie prej 2500 paund. Historia e saj vazhdoi të bëhej një hit masiv në mbarë botën, duke krijuar një seri të tërë librash dhe një ekskluzivitet të madh filmash.

 

“A e dinim se do të shiste mbi 500 milionë kopje deri në verën e vitit 2022? Jo, por ne e dinim se ishte një shkrim i shkëlqyer,” tha Newton.

 

“Ishin fëmijët dhe jo prindërit e tyre ata që ishin adoptuesit fillestarë të këtij libri. Ishte një fenomen i plotë në bazë.”./Xh.M