1- Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791, Austri)

Konsiderohet si një nga mjeshtrat e parë të mëdhenj të pianos, ai u njoh për talentin e tij muzikor dhe për aftësinë e tij kompozicionale. Anarkik, rebel dhe i paparashikueshëm, ai u dallua brenda klasicizmit dhe ishte një nga muzikantët më me ndikim në histori.

Ai e filloi karrierën e tij si një interpretues dhe u shqua për veshin e tij të madh muzikor, por ai ishte gjithashtu një autor i frytshëm. Punimet e tij përfshijnë sonata, simfoni, muzikë dhome, koncerte dhe opera, të gjitha të shënuara nga emocione të gjalla dhe tekstura të sofistikuara.

2- Ludwig van Beethoven (1770 -1827, Austri)

Novator dhe i talentuar, Beethoven filloi të luante në piano nën urdhrat e rreptë të babait të tij, i cili i nënshtroi djalit në një mundim të madh gjatë orëve të mësimit. Ndërsa ishte ende fëmijë ai dha koncertin e tij të parë.

Ai e kaloi arsimin e tij shkollor me shumë vështirësi, sepse siç tha ai: “Muzika më vjen më lehtë sesa fjalët”. Gjatë pjekurisë së tij ai duhej të luftonte kundër shurdhimit, madje disa nga veprat e tij më të rëndësishme u kompozuan gjatë 10 viteve të fundit të jetës së tij, kur ai nuk mund të dëgjonte më.

Ai njihet si një nga kompozitorët më të njohur në histori, me kryevepra të stilit klasik dhe një mjeshtëri absolute të formës dhe shprehjes. Ishte një nga pararendësit e romantizmit.

3- Franz Peter Schubert (1797 – 1828, Austri)

Puna e Schubert-it u shqua për melodinë dhe harmoninë e saj të jashtëzakonshme, duke u konsideruar si një nga kompozitorët e fundit të mëdhenj klasikë dhe një nga pionierët e romantizmit.

E shquar si violinist, organist dhe këngëtare, pianoja ishte aleati i tij më i mirë për kompozim. Ai la pas 600 kompozime në formën e gënjeshtarëve, 21 sonata, shtatë masa dhe nëntë simfoni.

4- Felix Mendelssohn (1809-1847, Gjermani)

Ai ishte një nga fëmijët e muzikës dhe u mbiquajt “Mozarti i shekullit të 19-të”. Ai bëri debutimin e tij në skenë në moshën nëntë vjeç dhe filloi të kompozojë në moshën 10 vjeç, duke lënë pas një vepër të gjerë si trashëgimi, përfshirë 11 simfonitë.

E konsideruar si një nga baballarët e romantizmit, motra e tij Fanny ishte muza e tij e madhe frymëzuese. Kur ajo vdiq në 1947, karriera e Mendelssohn filloi të përkeqësohej deri në vdekjen e saj gjashtë muaj më vonë.

5- Frédéric Chopin (1810 – 1849, Poloni)

I rafinuar, delikat, me një teknikë të përsosur dhe një përpunim unik harmonik, Shopeni i dha pianos një jetë të re brenda muzikës romantike me kompozimet e tij.

Ai filloi të befasonte publikun me vetëm gjashtë vjet për virtuozitetin e tij para çelësave, por edhe për përbërjen e tij. Ai ndërroi jetë në vitin 1949, trupi i tij u varros në varrezat Père Lachaise në Paris, por zemra e tij u depozitua në një kishë në Varshavë, afër vendit të lindjes së tij.

6- Robert Schumann (1810 – 1856, Gjermani)

I quajtur një nga paradigmat e Romantizmit, pavarësisht nga virtuoziteti i tij, karriera e tij si pianiste u ndërpre shpejt nga një dëmtim i dorës së tij të djathtë.

Nga ai fakt ai filloi të kompozojë, duke qenë një nga kompozitorët më pjellorë për piano në histori.

7- Franz Liszt (1811 -1886, Austri)

Pronar i një aftësie të madhe për interpretim, ai u konsiderua nga kolegët e tij si pianisti më i përparuar i kohës së tij. Sidoqoftë, në moshën 36 vjeç ai braktisi pianon dhe vetëm rrallë interpretoi përsëri në publik.

Nga ai moment ai iu përkushtua regjisurës, mësimdhënies dhe kompozimit, duke lënë më shumë se 350 vepra si trashëgimi.

8- Sergej Rachmaninov (1873 -1943, Rusi)

Ai ishte një nga pianistët më të shkëlqyer të shekullit 20 dhe një nga kompozitorët e fundit të mëdhenj romantikë të muzikës në Evropë. Një student i pianos së Liszt dhe muzikës së Çajkovskit, ai u dallua për aftësinë e tij teknike dhe trajtimin ritmik.

Rachmaninov kishte duar shumë të mëdha, gjë që e lejonte atë të kapte pianon më lehtë. Por ishte për veprat e tij që ai konsiderohet si një nga muzikantët më me ndikim të brezit të tij.

9- Alfred Cortot (1877 – 1962, Zvicër)

Një dishepull i Shopenit dhe një interpretues i veprës së Beethoven, Cortot u shqua për të qenë student i pianos. I njohur si mësues dhe regjisor (si dhe pianist), ai ishte krijuesi i “Parimet racionale të teknikës së pianos”, një libër që ndryshoi mënyrën e mësimdhënies që nga botimi i tij në 1928.

Teknikisht i patëmetë, ai ishte një luftëtar i interpretimit të lirë, pa u marrë me saktësinë më të hollësishme muzikore, por me punën e plotë të përfunduar.

10- Artur Schnabel (1882 -1951, Austri)

Një admirues i Beethoven, Schnabel e bazoi një pjesë të madhe të karrierës së tij në bërjen e njohur të veprës së autorit austriak. Ai ishte interpretuesi i pjesëve të tij dhe njihet për regjistrimin e punëve të tij të plota.

I virtytshëm, por pa karizëm, ishte mësuesi i tij i madh, virtuozi Teodor Leschetizky, ai që shënoi karrierën e tij. “Ai më tha vazhdimisht gjatë viteve, dhe në prani të shumë njerëzve të tjerë:” Ju kurrë nuk do të jeni pianist, ju jeni një muzikant “. Dhe kështu ndodhi, Schnabel la një trashëgimi me më shumë se pesëdhjetë kompozime.

11- Arthur Rubinstein (1887 – 1982, Poloni)

“Gjëja më e rëndësishme është të kujtojmë publikun, t’i trajtojmë mirë dhe të jemi gjithmonë në dispozicion,” tha Rubinstein, i cili jetoi me premisën që ekzistenca e tij ishte e lumtur dhe ai duhet ta shijonte atë.

Me një tingull të bukur dhe origjinal, interpretimet e tija për Chopin gëzonin një freski unike, sikur të ishte improvizuar ndërsa luante veprat e pianistit të famshëm polak.

12- Wilhelm Kempff (1895 -1991, Gjermani)

Ai e befasoi botën kur në moshën nëntë vjeçare ai luajti për Georges Schumann dhe tregoi të gjithë talentin e tij para një prej eminencave muzikore të kohës. Përveç se ishte pianist, ai ishte një mësues dhe kompozitor, duke lënë pas katër opera, dy simfoni dhe një duzinë tjetër vepra orkestrale, instrumentale dhe dhome.

Me një stil të kthjellët, fisnik, me qartësi strukturore dhe me një ton të paqartë dhe lirik, Kempff kishte një karrierë të zezë regjistruese me shfaqje deri në 80 vitet e tij.

13- Vladimir Horowitz (1903 – 1989, Ukrainë)

Duke pasur një repertor unik të ngjyrave, toneve dhe dinamikës në shfaqjet e tij të regjistruara në studio, Horowitz përdori të gjitha llojet e tingujve për të shprehur dhe përcjellë emocione.

Ai kishte një teknikë të veçantë, me një vendosje pak të rekomanduar të duarve, në të cilën nuk kishte pothuajse asnjë lëvizje të trupit të tij. Kjo qetësi u shndërrua në shpërthime të tingullit në piano që e bëri atë të konsiderohej një nga pianistët më të rëndësishëm të të gjitha kohërave.

14- Claudio Arrau (1903 – 1991, Kili)

Konsiderohet pianisti i parë i madh i Amerikës së Jugut, ai mësoi të luante në piano nga nëna e tij dhe në moshën 5 vjeç ai dha koncertin e tij të parë. Ai u dallua si një interpretues i repertorit klasik-romantik dhe u njoh për kompozimet e tij bashkëkohore avangardë.

15- Shura Cherkassky (1911 – 1995, Shtetet e Bashkuara)

I virtytshëm, i ndjeshëm, temperament dhe pronar i një tonaliteti shumë kantabrian, Cherkassky shpjegoi se: “Mbi teknikën është ndjenja e artistit dhe ka muzikalitet, thellësi dhe brendësi”. Me atë frazë ai përcaktoi muzikën e tij.

Ai u dallua nga kolegët e tij falë stilit të tij që i dha një kuptim të ri asaj që ai luante. Ai ishte një nga përfaqësuesit e fundit të shkollës së shenjtë romantike të virtuozitetit të pianos.

16- Wladyslaw Szpilman (1911-2000, Poloni)

Njohja e tij nuk qëndron aq shumë në talentin e tij të jashtëzakonshëm muzikor sesa në historinë e tij të këmbënguljes përballë fatkeqësive. Filmi “The Pianist” nga Roman Polanski dhe kënga “The Pianist of the Warsaw Ghetto” nga Jorge Drexler, janë frymëzuar nga ai.

Një anëtar i një familje hebreje, ai u shpëtua nga vdekja me ndihmën e një shoku që e zbriti nga treni që po i çonte të gjithë prindërit dhe vëllezërit e motrat e tij në një kamp përqendrimi. Ai i mbijetoi luftës por tregoi në detaje mizoritë e përjetuara gjatë kapjes së tij dhe kurrë nuk hoqi dorë nga muzika.

Si muzikant ai ishte i njohur para Luftës së Dytë Botërore dhe pas përfundimit të saj ai themeloi Quintet Piano të Varshavës, me të cilin bëri një turne në botë. Trashëgimia e tij është kompletuar me më shumë se 500 vepra të autorësisë së tij.

17- Benjamin Britten (1913 -1976, MB)

“Të mësuarit është si vozitja kundër rrymës: sa më shpejt që të ndaloni, ju shkoni prapa”, ishte fraza e tij me titull dhe ajo që përshkruan më mirë karrierën e tij.

Studiues dhe i talentuar, ai filloi të luante piano që në moshë të re, por ishte para vdekjes së babait të tij që ai bëri në përbërje për të mbajtur jetën e tij. Njohja e tij ishte e tillë saqë ai ishte muzikanti ose kompozitori i parë që mori një titull fisnikërie në Angli.

18- Sviatoslav Richter (1915- 1997, Rusi)

I gjithanshëm, i thellë dhe kompleks, Richter u konsiderua një nga pianistët e mëdhenj të shekullit të 20-të nga kolegët e tij. Ai filloi të luante në piano me babanë e tij si mësues dhe në moshën 8 vjeç ai tashmë po e bënte atë në mënyrë të përsosur.

Kur ai filloi karrierën e tij si profesionist, ai u dallua si një interpretues i shkëlqyeshëm i veprave të zhanreve dhe autorëve të ndryshëm, por ai gjithmonë i rezistoi regjistrimit. Mohimi që u prish në 1971.

Pavarësisht nga aftësitë e tij, ai nuk ishte një muzikant i përsosur, por mund të humbte shumë nota kur nuk po kalonte një ditë të mirë. Sidoqoftë, ai e konsideroi frymën e muzikës mbizotëruese mbi të gjithë.

19- Emil Gilels (1916 – 1985, Rusi)

I lindur në një familje muzikantësh, ai filloi trajnimin e tij nën një metodë të rreptë, të cilën ai e pranoi si një mënyrë për të përmirësuar teknikën e tij, derisa u bë e përsosur.

Kjo do ta bënte atë një nga pianistët më të njohur të shekullit 20 deri në vdekjen e tij, në një vrasje aksidentale gjatë një kontrolli mjekësor.

20- Dinu Lipatti (1917 – 1950, Itali)

I shënuar për një stil të shkëlqyeshëm, ai ishte një ndikim i madh në një brez të tërë pianistësh të rinj. Karriera e tij u godit nga Lufta e Dytë Botërore dhe leucemia, por asgjë nuk i ndaloi gishtat në piano.

Ai e filloi karrierën e tij në moshën katër vjeç duke dhënë koncerte për qëllime bamirësie. Kuptimi i tij analitik dhe një brendësi e veçantë shprehëse e bënë atë një muzikant kult.

21- Arturo Benedetti-Michelangeli (1920 – 1995, Itali)

Ngurrimi i tij për të zbuluar një aspekt të jetës së tij private, e bëri atë një qenie misterioze, aspekti i vetëm publik i së cilës ishte talenti i tij muzikor.

Ai dallohej për të qenë i orientuar drejt detajeve, por edhe për qartësinë e tij, tonin e tij luksoz, paletën e tij të ngjyrave dhe hijeve dhe mosrespektimin e tij që e bëri atë të anulonte koncertet pak para se të fillonin.

22- Giorgy Cziffra (1921-1994, Hungari)

Me origjinë të përulur, ai ishte vetë-mësuar që kur ishte fëmijë dhe kështu fitoi një talent të madh për improvizim, duke i dhënë një prekje personale veprave dhe duke gjeneruar refuzimin e puristëve të pianos.

Ai e filloi karrierën e tij në moshën 5 vjeç si një numër cirku, të cilin iu desh ta linte për shkak të sëmundjes. Në 9 ai u bëri përshtypje profesorëve të akademisë së Franz Liszt, por përsëri iu desh të linte pianon për të shërbyer në ushtri në Luftën e Dytë Botërore derisa një gjeneral nazist e dëgjoi dhe e nxori nga rreziku që ai t’i përkushtohej muzikës.

Sidoqoftë, ai u kap nga trupat e armikut dhe pësoi disa lëndime në duar. Kur rifitoi lirinë, ai u bë një yll ndërkombëtar. Ai u mor me zhanre të ndryshme, të tilla si klasike, folklorike dhe madje edhe xhaz.

23- Alicia de Larrocha (1923 – 2009, Spanjë)

Fituese e çmimeve më të larta artistike në vendin e saj, de Larrocha filloi të luante në piano në moshën 3 vjeç, por vetëm kur ishte 20 vjeç filloi një karrierë profesionale.

Ajo ishte interpretuesi i preferuar i dy prej kompozitorëve më të mëdhenj spanjollë: Isaac Albéniz dhe Enrique Granados. Repertori i tij ishte i gjerë në cilësi dhe zhanre.

24- Bill Evans (1929 – 1980, Shtetet e Bashkuara)

Kujtuar si mjeshtër i xhazit, ai ishte pianisti më i shquar i zhanrit.I ndrojtur, i rezervuar dhe me një gjest të rreptë se kurrë nuk hoqi dorë, Evans ishte një pianist unik për stilin e tij.

Pronar i një magjie unike muzikore, me një kadencë të përsosur dhe të hollë, të ekuilibruar dhe modeluar shterueshëm, ai verboi me thjeshtësinë e pulsit të tij.

25- Glenn Gould (1932 -1982, Kanada)

Ai u njoh si interpret i veprës së Johann Sebastian Bach, por fama e tij qëndron në ekscentricitetin e personalitetit të tij.

Gould pësoi një dëmtim si fëmijë kur ra nga devijimi i anijes. Kjo e shtyu babanë të tij t’i ndërtonte një karrige të rregullueshme nga lartësia, të cilën ai e përdori shumë afër tokës (duke ulur mbi çelësat) dhe të cilën nuk e braktisi për gjithë jetën e tij.

Për më tepër, Gould i konsideroi koncertet me një audiencë si “forca e së keqes”, gjë që e bëri atë të braktiste shfaqjet për shumë vite në atë që ai e përcaktoi me shaka si “Plani i Gould për Heqjen e Duartrokitjeve dhe Demonstratave të Të Gjitha Llojeve. ”

“Ajo që ndodh midis dorës time të majtë dhe asaj të djathtë është një çështje private që nuk ka rëndësi për askënd,” shpjegoi ai më vonë. Ai u tërhoq nga skena në moshën 34 vjeç, por la një trashëgimi të gjerë të regjistrimeve në studio.

26- Jerry Lee Lewis (1935, Shtetet e Bashkuara)

Pionier i rock-ut, virtuozitetit të tij dhe shfaqjeve të tij në skenë e bënë atë një nga pianistët më të njohur në histori. Në gjendje të shtyp çelësat me këmbën e tij si dhe me duart e tij, Lewis është mbiquajtur “Vrasësi” për sjelljen e tij në piano.

Ai nuk është një kompozitor i shkëlqyeshëm, pasi stili i tij është ai i një interpretuesi të aftë të japë një vulë origjinale për çdo këngë në një repertor të gjerë dhe të larmishëm.

27- Daniel Barenboim (1942, Argjentinë)

Barenboim është po aq i njohur për artin e tij në piano, sa për cilësinë e tij si dirigjent dhe përpjekjet e tij për paqe në botë. Ai bëri debutimin e tij në moshën 7 vjeç dhe që nga koncerti i tij i parë zgjoi interesin e akademive kryesore.

Ai u mentorua nga Arthur Rubinstein, drejtoi orkestra të shkëlqyera në të gjithë botën dhe fitoi gjashtë çmime Grammy. Për të, muzika është instrumenti më i mirë për të ndërtuar ura midis popujve.

Kjo bindje e bëri atë të bashkonte muzikantët izraelitë, palestinezë, jordanezë dhe libanezë, në mënyrë që të bashkonte arabët, hebrenjtë dhe palestinezët përmes muzikës.

28- Krystian Zimerman (1956, Poloni)

Një rebel i modernizmit dhe një shkatërrues i teknologjive të reja, ai është i aftë të ndalojë një koncert nën tingullin e një telefoni. Ai filloi të luante në piano që në moshë të re dhe vetëm në moshën 6 vjeçare e kuptoi që jo të gjitha shtëpitë kishin një të tillë.

I talentuar si pak të tjerë në brezin e tij, ai ishte fitues i shumicës së konkurseve në të cilat mori pjesë si fëmijë.

29- Yevgueni Kisin (1971, Rusi)

Konsiderohet si një nga pianistët më të mirë në botë, ai karakterizohet nga një stil i virtytshëm i lojës dhe një aftësi unike për të zotëruar grackat e vështira teknike me thjeshtësi.

Ai ishte një fëmijë i mrekullueshëm i cili befasoi botën duke interpretuar dy Koncerte Chopin për Piano dhe Orkestër në moshën 13 vjeç.

30- Lang Lang (1982, Kinë)

Ai është një tjetër nga pianistët më të mirë të sotëm, me famë botërore, dhe njohjen e kolegëve, dirigjentëve dhe kompozitorëve të tij. Ai është një nga muzikantët më të vlerësuar nga publiku dhe një nga fytyrat e reja të repertorit klasik.